В Nissan са измислили автомобил, който не трябва да се мие

bg1024_536963Преди няколко години Subaru, както шегата представи технологията за самопочистваща се автомобилна каросерия. Сега друг японски производител на автомобили Nissan, обяви програма за тестване на иновативна боя за покритие, високо устойчива на мръсотия, прах и влага. И това не е шега.
Слой супергидрофобна и олеофобна боя бе нанесена върху Nissan Note, който предстои да се подложи на серия от тестове в Европейския технически център.
Целта на тестовете, които ще траят няколко месеца е проверка на ефективността на технологиите в ежедневната експлоатация.
Технологията, наречена Ultra – Ever Dry е микроскопичен нано слой, който се образува между боядисаната и външната среда. Този слой не задържа на влага и частици мръсотия. Самото покритие е тествано при различни метеорологични условия, включително дъжд, сняг, силно замръзване и топлина и както казват създателите, то добре се е доказало.
В Nissan отбелязват, че Note като експериментален модел не е избран случайно. Това е семеен автомобил при осъвършенстването, на който инжинерите „постоянно търсят начини да го направят максимално комфортен и да свалят до минимум количеството на рутините операции.
За сега тази технология няма да се прилага на серийните автомобили. Но слоят Ultra-Ever Dry може да се поставя по желание.