В Калифорния любителите на акулови перки, трябва да се откажат от тях

Популацията на акулите е под заплаха. За любителите на екзотична храна в Калифорния настъпват тежки времена. Сега акуловите перки могат да станат гастрономическа рядкост.

Те се използват за приготвянето на вкусна супа, която е традиционно ястие за редица азиатски страни.

На изток акуловите перки се смятат за средство, което стимулира мозъчната дейност, тонизира организма и помага при лекуването на някои заболявания при мъжете. Специално ястие в Китай е юфка с хрущял от перка на акула. Извън пределите на Азия най-голямото търсене на перки от акули е в Калифорния.

Не веднъж еколозите са се възмущавали от жестокостта с помощта, на която се прави това ястие. Заради по-голямата печалба и  да се удовлетвори голямото търсене, рибарите просто отсичали перките на уловените акули и така осакатени ги хвърляли обратно във водата.

По данни на океанографите, популацията на акулите рязко е намаляла, а това ще наруши крехката екосистема съществуваща от много години.

Техните опоненти не искат да търпят нарушаването на кулинарните им вкусове и разглеждат законопроекта като вмешателства в избора на менюто на всеки калифорниец.

Проекта на закона е внесен за разглеждане и ако бъде приет, от 1 януари 2013г., менюто на гастрономите естети ще обеднее с едно ястие.