В Дубай е създадена най-скъпата женска дреха

Най-скъпата женска дреха абай, която представлява вид мюсюлманска рокля се оценява за 17.6 милиона долара. Роклята е инкрустрирана с две хиляди диаманта, в това число и най-редките и ценни камъни.
Автор на скъпоцената рокля е британската дизайнерка Деби Вингьем.
Абай е традиционна връхна дреха за жените в мюсюлманския свят. В момента тя е особено разпространени в Персийския залив. Тази рокля напълно покрива фигурата на жената от раменете до краката. Има доста свободна кройка, която избягва подчертаването на фигурата. Абай традиционно се шие от вълна и тънка коприна в тъмни цветове, богато украсена с бродерия.
В допълнение към редките червени диаманти към роклята пришити над 2000 скъпоценни камъни в платинова рамка и 50 бистра като сълза, и 50 черни диаманти, всеки с тегло два карата, плюс още 1899 малки диаманти. Абай се шие в черно и червено. На ръка се правят над 200 хиляди шевове с златна нишка.
Британската дизайнерка признава, че се възхищава на културата на Дубай и този път, тя искала да влее модерни елементи и методи в модата на традиционната ислямска рокля.