Всички клиники в Израел са отворени за жители на Юга

fotoИзраелското Министерство по здравеопазването е взело решение, всички обществени клиники на четирите израелски болници да приемат и оказват медицинска помощ на жителите на всеки населен пункт на Израел, намиращ се в радиус на 40 километра от сектора Газа, независимо дали те принадлежат към една или друга здравно осигурителна каса или определена клиника.
Също така жителите на споменатата област от Израел могат да получават необходимите лекарства в близката до дома им аптека.
Даденото решение било взето поради сегашната напрегната ситуация, вследствие на която някои клиники към здравни каси били закрити поради недостиг на персонал или други причини.
Също така, по време на настоящата криза, е станала достъпна новото приложение за смартфони iPhone и Android, разработено съвместно от университета Бен Гурион в Негев и организацията на Машав от Кирят Шмона.
Това приложение е предназначена за хора, страдащи от пълна или частична загуба на слуха и общуващи с езика на знаците. То им съобщава за сирени или подозрителни обекти, които са наблизо. Приложението работи с езика на знаците за хората, които говорят на иврит, арабски и английски език.
Освен това, студентите по медицина от Университета на Бен Гурион и университета в Беер Шева в тези трудни дни е възможно да заместват персонал на Медицинския център Сорока, извършвайки различни задължения, за които не се изисква пълно медицинско образование и ще организират дейностите за децата от болницата, които не могат да отидат на детска градина или детски лагер. Този проект ще продължи до края на кризата.