Безплатни регистрационни номера за Tesla в Шанхай

france-air-beijing-smogПовечето големи градове в Китай страдат от невероятно плътен смог и задръствания. Замърсяването е толкова силно, че един художник от Пекин е успял да продаде на търг половин литър свеж планински въздух в буркан от Франция, където е бил в командировка, за 845 щатски долара.
С цел да се предотврати влошаването на екологичната ситуация в Шанхай власти, с население от над 24 милиона души, провеждат търгове за регистрационни номера. Което следва да ограничи броя на новите коли по пътищата и да насърчи хората да използват алтернативен транспорт.
Изключения от това правило са електрическите автомобили, произведени директно в Китай.
При навлизането в китайския пазар на луксозният електрически Tesla Model S, това изключение обхваща и внесеният модел.
Предвид факта, че плащането за нов номер не е символично и може да достигне до 15 хиляди долара, тази инициатива би могла активно да насърчава шофьорите да преминат към екологично чист транспорт, тъй като цената на един електрически автомобил няма да изглежда толкова висока.
Досега автомобилният производител е получил 3000 регистрационни номера и все още не е известно дали той ще продължи да работи така за вноса на електрически превозни средства, когато лимитът им се изчерпи.
Така, че китайската автомобилна промишленост и автолюбителската общност има всички шансове за пореден път да бъдат пред останалите в прилагането на индивидуален електрически транспорт.