Американската армия ще унищожава противниците си с гръмотевични разряди

Съвременните военни лазери могат да извадят от строя шпионски спътници или вражески транспортни средства. Но в бъдеще, военните се надяват да се въоръжат с разряди от мълнии и с тях да стрелят по целите на бойното поле.
Във воените лаборатории на САЩ се тестват лазери, които могат да създават във въздуха заредени плазмени канали. Тези своеобразни пътища на мълнията, създадени с помощта на лазер, позволяват прицелно поражение на танкове или невзривени мини, защото са по-добри проводници на електричество, отколкото земята.
Принципът на работа на това оръжие е основан на знанията за мълнията попадащи от буреносни облаци към земята. Електричеството следва пътя на най-малкото съпротивление.
Учените използват лазери със свръхкратки импулси от средна енергия. Електромагнитното поле на лазера може да събира електрони от молекулите на въздуха и да създава плазмен маршрут на електричеството.
За създаване на един единствен лазерен импулс се използва енергия много по-голяма от необходимата за един голям град, но импулса съществува само две трилионни части от секунди.
Такива „лазерно – плазмени канали“ са в състояние да контролират посоката на микровълнови импулси, както и на електроенергията. Микровълновите импулси са влезли във въоръжение при военно въздушните сили, където ги използват за причиняване на временна недееспособност на електронни системи за отбрана и военни въздухоплавателни средства, включително безпилотни летателни апарати.
За сега тази технология е в стадий на разработка в лабораторни условия.