Японците умират от преумора

Всяка нация си има своите традиции и манталитет. На славяните е присъщ мързела. Те чакат чудо, което ще им донесе щастие. Спомнете си приказката за Иван глупака, който лежеше по цял ден на печката. Тя го откарваше и правеше така, както й заповяда Иван. В крайна сметка глупака се оженва за прекрасната принцеса и става царски зет.
В Япония проблема е точно обратния. Напоследък японските власти започнаха борба с работохолизма на местните жители. Повечето от японците работят извънредно и дори не си вземат отпуск.
Новата политика на японското правителство е да се противодейства на тази тенденция. То е решило  да вземе мерки против японците – работохолици. Лошото е, че този проблем е придобил колосални размери. Даже съществуват специални медицински учреждения за лекуване на работохолици. По неофициални дани, от допълнително натоварване в работата  в Япония , умират около 10 000 годишно.
Активното усърдие на японците към допълнителен труд, провокира работодателите.Показвайки своята преданост към предприятието, японеца разчита на растеж в кариерата и осезаемо увеличение на заплатата. Във връзка с това правителството осъществява обучение със собствениците на предприятия. Те изискват от тях забрана за извънреден труд и отказ от годишен отпуск. Създават се и принудителни дни за почивка, които се свързват с националните японски празници.
България е още далече от мисълта да води борба с работохолизма. Но в замяна на това в нашите медицински центрове се лекуват хора със симптоми на стрес, причинен не от много работа, а от нерешени проблеми във всеки аспект.
Да работиш е добре особено, когато има какво да работиш. Все пак почивката играе съществена роля за здравето. Работете и почивайте, но не прекалявайте с никое от двете.