Защо старее лицето

Опъването на кожата и инжекциите с нейротоксини, са честа практика за премахване признаците на стареене. Учени от Рочестър са забелязали, че не само меките части променят еластичността си с напредване на възрастта. Имало е и друга промяна. Променят се и костите.
Пластичните хирурзи са изучили 120 снимки получени при компютърна томография. Резултатите били разделени по пол, 20 мъже и 20 жени и по възраст в шест групи. След това специална компютърна програма изчислила дължината, ширината и ъгъла на долната челюст.
СТ изображения са помогнали да се получи по-добра триизмерна картина, чрез която измерванията са станали по-точни. Сравнили резултатите и установили, че ъгъла на долната челюст се е увеличил с напредване на възрастта. Излиза, че долната граница на лицето се е изместила, т.е. тя е намалила дължината  и височината си, но визуално това не може да се забележи.
Когато  костите намаляват по форма и големина, отслабва подържането на меките тъкани, кожата на лицето и шията.
Бъдещите пластични операции ще протичат на два етапа. Първо ще се изправят костите на лицето, в частност на долната челюст, а едва тогава ще се опъва кожата и ще се изглаждат бръчките.