Учените са клонирали най-старото дърво в света

indexАвстралийски телевизионен канал ABC съобщава за успехите на тасмански биолози. Те са успяли да клонират най-старото дърво на планетата.
Местните експерти смятат, че сега, климата се променя драстично и дървета от този вид не могат да издържат на смъртоносните гъбички, които в естествени условия бързо биха унищожили дървото.
Изследователите твърдят, че са успели в лабораторни условия да клонират този вид дърво, открит за първи път в отдалечените райони на юг-запад в Тасмания преди около 70 години.
Радиовъглеродният анализ показвал, че тези дървета са най-малко на 43 000 години. Според  Tepson, ботаник от Кралските тасмански ботанически градини, сега този вид  дървета вече не могат да се възстановят без външна намеса, както и в природни условия. Само няколко стотин от тези растения са поразени от гъбички, които активно паразитират върху ствола на дървото.
Единственият начин да се запази древната  вид е изкуствено размножаване.
Застраховането на уникални растение е  възможно чрез клониране. Трябва да се отбележи, че процесът на изкуствено размножаване на този вид древно дърво е много сложен процес. Самите учени при опитите си да го клонират за първи път, са загубили всичките първи клонинги. Сега вече са налице 20 млади растения, които живеят в лабораторни условия повече от 8 месеца.
Не зная какви мерки биха могли да се вземат, за да се запази древната флора на Земята, но всеки ден вследствие на замърсяването на околната среда  нови и нови видове умират.