Тайната на грейпфрута

Какво знаете за историята на грейпфрута? Нищо? Тогава четете! Странно, но явно никой не знае, че този плод за първи път е описан през 1750г. от свещеника Hughes. Той го е открил в Барбадос. Първоначално смятал, че това растение е разновидност на вид метла. Това мнение се е задържало до 1830г.
След това цяло столетие смятали, че грейпфрута е пълноценен цитрусов плод. А в края на 40-те години ботаниците смятали, че той е комбинация между азиатска вид метла и портокал. Кой е създал този вид хибрид за сега остава в тайна.
Интересното е, че грейпфрута се използва за получаване на други комбинации от плодове. Например, през 1905г. смесват грейпфрут с мандарина  вследствие, на което получават tanzhelo, а по-късно minneolu. През 1984г. отново е смесен с разновидност на сорт метла и са получили oroblanco.
Полезен ли е грейпфрута? Местното население в Латинска Америка смята и то не без основание, че очиства червата и стабилизира микрофлората в тях. Той съдържа голямо количество витамин С и множество микроелементи.
Грейпфрутът има и недостатък. Усилва ефекта от въздействието на лекарствата и затова трябва да се избягва при използване на различни медикаменти.