Защо в космоса не може да има пожар?

Във почти всеки фантастичен филм например, като „Звездни войни“ космическите кораби горят със ярък пламък и той се разпространява във всички посоки. Дали това е възможно?
Помислете добре, в космоса няма какво да гори. Там няма газове като кислорода, които да поддържат горенето. Дори и да си представим, че корабът се е запалил в облак от кислород, то нещата ще изглеждат малко по-различно, отколкото на земята.
Когато има наличие на безтегловност конвекцията отсъства. Става въпрос за явление, при което студения въздух се движи отдолу, а топлия се вдига нагоре.
В космоса поради отсъствие на движение,  както на топъл, така и на студен въздух, ако нещо се запали, продуктите на горенето ще останат на едно място и огънят ще се задуши. Отлична пожарогасителна система нали?
Правени са експерименти със свещ в совалката „Колумбия“ през 1992г. Какъв очаквате да бъде резултата? Свещта е горяла с не много ярък сферичен пламък само няколко секунди, след което е изгаснала.
Не се страхувайте! Ако пътувате в космоса, поне няма да попаднете в пожароопасно положение, дори и да се запали някакъв огън, той няма да гори дълго.