Създаден е автомобил за слепи

1В Технологичния институт във Верджиния са направени първите изпитания на системи, които позволяват на сляп човек да управлява автомобил. По време на изпитанията незрящия шофьор успешно е преминал по трасе с препятствия.
За да може незрящ да кара кола е било необходимо да се преодолеят редица проблеми. Автомобилът допълнително е бил оборудван с лазери, които определят разстоянието до препятствията и уникална система за предаване на информация

. Авторът на изобретението твърди, че най-сложното било създаването на компютърна система, които да определят най-важните фактори, които влиаят на автомобила и бързо да ги съобщава на шофьора.
Слепият човек извършва същите действия, както и виждащия – върти кормилото, натиска педалите за газ и спирачка. Единствената разлика се явява в това, че незрящия получава информация, за да изпълни тези действия, чрез глас, звукови команди и вибрации, които се изявяват чрез специална жилетка, способна да пулсира, в зависимост от промяната на скоростта на автомобила.
Днес в много страни съществува забрана, слепи да бъдат водачи на превозни средства, но може би с този вид кола и това ще отпадне, така че и слепите ще могат да се наслаждават на емоциите съпроводени от шофирането.