Още една победа на медиците

3609_300Група учени от САЩ и Канада индетифицирали в организма на хората протеиновия механизъм, който за сметка на промените в нивото на бикарбоната, може да контролира степента на киселинност в кръвта. Според Грег Гос, професор от канадския университет в Алберта, рН в кръвта може да се контролира, както при животните, така и при хората, защото този механизъм има една и съща основа и в двата случая.
Учените са открили, че протеина аденилатциклатоза може да променя степента на киселинност в кръвта при хора, кучета, акули и други живи организми.
В естествени условия този протеин се освобождава в кръвта при възникване чувството на глад или по време на хранене. Канадските учени твърдят, че аденилатциклатоза е транспортен протеин и чрез него се активират няколко десетки други протеини.
Биолозите почти 50 години са се опитвали да разберат как протича този процес. Сега се откриват нови възможности, свързани с регулирането на киселинността в кръвта.
При нормални условия степента на кръвната киселинност е регулирана от организма, но промените в рН отразява общото ниво на обмените процеси в организма.
Научавайки измененията на киселиността в кръвта на човека, лекарите ще могат да контролират диабета, затлъстяването, мъжкото безплодие и други заболявания.