Приказка за празната хазна и ………

125095Каква година само. Стария цар умря и не остави наследник. Събраха се в двореца и дълго умуваха кого да поставят на престола. Изборът им падна на мъжът, който редица години бе гонил крадците, изобличавал лъжците, за тях той бе честен човек, нетърпящ неправда.
Хазната, която наследи новия цар, бе почти празна. Ами сега какво да прави? Реши да се облегне на съветника си по финансовите въпроси. Този мъж бе боравил с доста пари, знаеше от къде да ги вземе и къде да ги вложи. Дали опитът му щеше да помогне на царството да излезе от кризата?
Един ден царят и съветника се събраха и започнаха да умуват. Прекалено много хора има в администрацията, да ги „резнем“ малко. Речено –  сторено. Продължиха да обмислят по-нататък.
Има хора, които се грижат за инвалидите  в семействата си и за това получават пари. Да, но някои от тези инвалиди нали ходят и частично могат да се обслужват, за какво са им гледачи тогава? Все пак това е работна ръка. Пък нали инвалида се движи, все някак ще се справи с положението, какво от това, че не знае къде отива и какво прави.
Пък ако не успее да се справи сам със ситуацията да го изпратят в някой „дом“, там бързо ще им видят сметката. Кога ги изкъпят със студена вода един два пъти, къде им намалят  „дажбите“, нали и персонала трябва да занесе нещо в къщи, няма да седят гладни я.
Размислите на двамата мъже не подминаха и възрастните хора, които  получаваха от хазната толкова, колкото да не умрат от глад. На младини могли работили, а сега какво да им угаждаме ли? Какво ти угаждане, поне по празниците, да им бяха отпуснали по някой лев, да живнат малко и те. Е, не, че не им дадоха, но пак с уговорки и увъртания.
И всички тия инвалиди, стари хора и безработни чакат за някой залък. За безработните, как да е, ще им скалъпим някаква евтина работа, а другите какво да ги правят?
Орязаха оттук, орязаха оттам, увеличиха данъците и плащанията на най- необходимите стоки. Какво да се прави хазната е празна?
Накрая решиха да зарадват малко хорицата. Дадоха допълнителна заплата на съдиите и адвокатите, нали те се грижат да няма престъпност в държавата.
Наведе глава царя и подписа поредните закони и разпоредби.

Да недава Бог да живеем в такова царство.
P.S. Всяко съвпадение са лица и събития не е случайно.