Какво може да се направи от есените, жълти листа

11891s1Събирайки букет от есенни жълти листа рядко се замисляме, какъв прекрасен материал е това за творчество. Навярно ще кажете, че това е подходящо за децата от детската градина или за направата на хербарий, но китайски майстори от такива листа създават прекрасни изображения.
Работата по образите се осъществява на няколко етапа. Започва се с избирането на листата. Майсторите предпочитат предимно листа от явор. Те ги събира от дървета, които растат в екологични чисти райони. Според тях,  само върху такива стават най-добрите изображения.
Следващата стъпка е сушенето. Тогава листата се поставят във вряща вода, за да се убият бактериите и самият лист да стане по-мек. След това още един път се почистват и накрая започва самото изографисване.
След като изображението е готово, листът отново се изсушава внимателно. Цялата работа естествено се извършва ръчно. Ако прегледате обработеният лист ще видите, че никъде не е прерязан. Понякога при създаването на изображението, се изрязва само част от листа, но отдолу остава тънък полупрозрачен слой. Бижутерска работа.
Китайските майстори могат да създадат върху лист от явор какво да е изображение, дори и вашия портрет.