Защо маршрутите на самолетите изглеждат толкова странно?

Знаете ли как изглежда маршрута на самолет летящ над океана? Може би очаквате комбинация от прави линии, но ще сгрешите в предположението си. По-скоро бих ги оприличила на криви, зигзагообразни линии, сякаш пияница ги е проектирал.
Коя е причината за това? Първо на някои места ветровете духат в една посока, на други в противоположна. Именно посоката на вятъра в дадено място „чупи“ маршрута на самолета и той не може да се движи по права линия.
Всеки ден традиционните маршрути на самолетите, независимо в коя част на света са, се обновяват и публикуват за отделните авиокомпании.
Втора причина поради, която самолетите не се движат по права линия са летищата за аварийно кацане. Например всеки двумоторен самолет трябва да бъде на разстояние 1 час от място, където ще каца , ако един от двигателите му е отказал. Поради това някои трасета изглеждат, като зъби на трион. Това помага на пилотите да държат самолета по-близо до аварийната писта.
Маршрутите в небето не са очертани, както шосетата и магистралите на земята, но заради безопасността на пътниците и екипажа, често се налага промяната им, а при авария на самолета става доста напечено при диспечера на съответното летище. За всеки един такъв случаи се мобилизира цялата електронна техника. Нали целта е да се обезопаси всеки полет и да се гарантира спокойно приземяване на всеки, качил се в самолета.