Бананът – универсално лекарствено средство

Богат на витамини, минерали и влакна, служи за отличен източник на енергия. Този плод съдържа големи количества желязо, така необходимо при анемия. Богат на калий, той се използва за снижаване на високото кръвно налягане. Предотвратява остеропороза, облекчава менструалните болки и свежда до минимум образуването на камъни в бъбриците.
Съдържащия се в банана витамин В6 помага да се балансира нивото на глюкозата в кръвта, а това смекчава промените в настроението, което е характерно за жени по време на предменструален синдром.
Язваджиите обезателно трябва да ядат банани, защото те снижават нивото на стомашния сок и образуват защитно покритие по стените на стомаха. Премахват подигането на киселини, облекчават запека и намаляват сутрешното гадене при бременни жени.
Бананите съдържат триптофан, серотин и норепинефрин, които помагат за справяне с депресията и дават възможност на човек да се отпусне. Витамин В успокоява нервната система, а В6 премахва раздразнителността и безсънието.
С банани могат да се хранят бебета, защото са лесно смилаеми и не предизвикват алергии.
Благодарение на сладкия си вкус банана помага да се премахне желанието за консумиране на прекалено сладки неща. Зрелите банани предпазват от дегенерация на макулата и инсулт.
Някои хора използват даже и банановите кори. Ако натриете такава кора върху ухапано от комар, отслабва сърбежа и раздразнението. При натриване на банановата кора могат да се отстранят изприщвания по кожата.
Този остатък от банана може да се използва и за тор, особено за рози, просто закопайте край някой храст или растения няколко обелки от банан.
Банана е  на четвърто място в света след ориза, пшеницата и царевицата. Съществуват над 40 вида от него. Въпреки, че банана е разпространен само в Югоизточна Азия и Тихоокеанските острови, съществува японски вид, който се отглежда като декоративно растение и се отглежда по Черноморското крайбрежие на Кавказ, Крим и Грузия.