Що е това Монополи?

Монополи е английска дума и означава монопол. Днес тя е настолна игра. В нея играчите се стремят да добият печалба чрез икономическа дейност, включително купуване, наемане и отдаване на имоти.
Хвърлят се зарове и се предлагат „пари“, след което играчите се придвижват по игралното поле. Целта е добиване на пълен контрол над пазара от един, единствен продавач.
В играта участват осем души. Търговете за закупуване на имоти започват, когато има три не закупени такива. След като всички имоти се разпродадат, играчите търгуват по между си, за да могат да застрояват след това. Целта на застрояването е да се вземе „наем“ от останалите играчи.
Играта е много красива. На всяка страна на дъската са нарисувани гари, булеварди, улици. Всяка улица е разделена на части. Интересното е, че за да може да строи, играча трябва да е събрал   всичките й части.
Един играч плаща наем на друг, ако е попаднал на негов участък. Победителят обира парите на всички останали.
Играта е изобретена от Чарлз Дароу по време на Великата Депресия през 1934г. Проектът на играта бил представен на компания Паркър Бразес, която не я приема под предлог, че има 52 грешки в дизайна.
Тогава Дароу осъществява  проекта си със свои сили. Той продал 5000 копия на играта, които били саморъчно направени. По-късно той отново се обърнал към представители от същата компания и през 1935г. „Монополи“ станала най-продаваната игра в Америка. От нея са продадени над 250 милиона копия до днес. Тя е намерила широк отклик и в нашата страна.