На практика е реализирана идеята за левитация

Канадски инженери са създали летящ микро-робот. За преместването си от едно място на друго той използва магнитното поле на земята. С други думи казано на практика е реализирана идеята за левитация.
Микро-роботът тежи само 0,83 грама, но въпреки това той може самостоятелно да се придвижва в триизмерното пространство. Снабден е с няколко електромагнита, които създават около него триизмерно, параболично, магнитно поле. Като че ли робота се е намагнетизирал сам и „сядайки“ на магнитната парабола успява да се задържи , като на подпора, за сметка на постоянното магнитно поле на земята.
От това, че микро-системата на робота е способна да променя динамичното напрежение на един или друг магнит, около робота се появи разлика в полетата, която се явява причина за придвижването му в една или друга посока. Фактически създателите на този мини-робот са успели да разработят система на координация за магнитно поле в пространството, която буквално казано води робота. При промяна на положението на координационния център,  микро-роботът плавно се премества.
Миниатюрният робот е снабден със специални клещи, които се отварят при нагряване с лазер и се затварят при изстиване. С помощта на лазер се определя точното местоположение на роботът в конкретен момент.
Какво е предназначението на този робот? Къде може да бъде използван? Мястото му е предимно в химическата промишленост. Ако дадено помещение е замърсено с химикали, той може да го очисти.