„Виртуалната Лолита“ лови педофили в Интернет

Испанската полиция смята да използва изкуствен интелект, за да търси педофили. Тя се е заинтересувала от програмата Negobot, създаден в Университета Деусто.

Виртуалната Лолита“ с профил на 14-годишна ученичка е програмирана да общува с по-възрастни мъже. Програмата ще бъде пусната в социалната мрежа и чата. Това ще освободи полицейските агенти под прикритие, които сега са ангажирани в „мръсната“ работа.

Особености на Negobot са генериране на печатни грешки и жаргон характерен за подрастващите момичета. Освен това, програмата отчита контекста и съхранява последната сесия на чат за всеки събеседник. „Виртуалната Лолита“ може да поддържа разговор за дълго време, да говори за любимите си филми, музикални групи и т.н.

Всяка реплика от чата се анализира с помощта на семантичен анализ за ключови думи и се дава оценка за всеки събеседник от -3 до +3. Ако рискът е малък, с резултат от -1 до -3, програмата се държи като обиден дете и избягва общуване. Ако рискът е висок, поведението на програмата се променя и тя става по-агресивна. В хода на работата програната се опитва да разберете личните данни на заподозрения.