Японската космическа агенция проектира пилотируема капсула

В по-дългосрочен план Япония ще създаде космически транспорт за голям брой хора, който ще ги прехвърля от едно място на друго.
Японската космическа агенция JAXA е публикувала модел на космическата капсула с обем 15 кубически метра, която прилича на капсулата Dream Chaser на компанията Sierra Nevada. Последната има товароподемност от 400 кг и може да се използва за превоз на хора или товари.
В JAXA работят над мини-совалка за пилотиран полет, която ще тежи около 12 тона и ще бъде напълно заредена.
Обсъждат се възможности за създаване на две различни версии на капсулата, които ще отговарят на вътрешния обем на капсула SpaceX Dragon. Вариант с маса 6985 кг разполага със собствен парашут за меко кацане, а с маса 8980 кг има платното за по-точна кацане в рамките на 3 километра. Освен това, първата версия на капсулата е предназначена за кацане във вода, а вторият – само за твърда повърхност.  И двете версии на капсулите са предназначени за полети на ниска орбита.
Технически двете капсули се основават на модел HTV-R, който ще разшири възможностите на  HTV. Всички проектирани апарати са направени от  материали на леки сплави, а за гориво се използват екологично чисти суровини.