Човекът, който носи най-големите обувки в света

Първото нещо, което хората забелязват, когато видят Браяn Такиула е огромният му ръст Той е висок 2 метра и 46 сантиметра. Когато се разхожда по улиците на Париж, хората се питат: „Той ли е най-високия човек в света“? Не, но е собственик на най-големите ходила.
Дължината на лявата му обувка е 38,1 см, а на дясната 36 см.
Браян не може да стои изправен в малкия апартамент, където живее с майка си. Трудно се качва в такси или метро, но младия човек се отнася с хумор към това си състояние. Той смята да коригира този си проблем, чрез операция.
Такиула е роден в малко селце в Мароко. В юношеската си възраст изведнъж е прибавил към ръста си един метър за една година. Сега той е на 29 години. До 18-годишната му възраст никой не се е заинтересовал да изследва причината за високият му ръст. Едва училищният лекар забелязал нестандартния растеж на младежа и му направил анализ на кръвта. Установил е много рядко заболяване агромегалия.
Това заболяване се характеризира с нарушаване работата на хипофизната жлеза, която започва да произвежда повече от хормона на растежа. Новообразованията в мозъка могат да доведат и до други проблеми освен нестандартните размери. За това лекарите са посъветвали Такиула да се оперира. Но той решил първо да завърши висшето си образование по география, пък тогава. Когато започнал курса на лечение неговият ръст се доближил до този на  най-високият човек в света Султан Козен, висок 2,51 см.
Такиула се надява, че ще пуснат специален автомобил за него, който той сам да управлява. А за сега купуването на чифт обувки съществено се отразява на бюджета му, тъй като му е нужен 58 размер според европейските стандарти, а такъв няма в нито един магазин. Всяка поръчка за обувки струва доста скъпо. За няколко чифта плаща 5270 долара.
Френските лекари в момента усилено работят за намаляване на тумора в мозъка му. Такиула смята с извесността си да привлече специалисти, които могат да му помогнат.