Хиперинфлацията в Зимбабве

Много неприятни симптоми са се появили от 2008 г. в системата на световните финансии. Имаме голямо количество пари, с които не можем да си купим нищо.
В Зимбабве доларът е пример за консултативна политика на Световната банка и Международния валутен фонд.
Хиперинфлацията е неконтролируемо активно прогресиращо състояние на загуба на покупателната способност на паричната валута.
В историята има няколко случая на катастрофална девалвация на парите.
Но това, което се случва в една африканска държава до 1980 г., известна като Южна Родезия, а сега я наричаме Зимбабве, което в превод на банту означава „каменен дом на поклонение“, може да претендира за рекордите на Гинес.
Така, през 2008 г., хиперинфлацията е почти 90 000 000 000 000 000 000 000 секстелиона процента или 9 х 10 ² ² %. Тази величина може да се нарече вселенска, защото в числен мащаб това явление е трудно да се възприеме от обикновената логика.
Като следствие от всичко това, тази валута, физически не може да се използва. И за да се опрости ситуацията бе изоставена като валутата за плащане.
През април 2009 г. , Република Зимбабве изцяло  е преминала на американски, европейски, британски и южноафрикански валути.
Това е стабилизирало ситуацията в икономиката на страната и е позволило да започне процес на възстановяване.
Неспособността на собствената валута да изпълнява функцията на икономически регулатор, вследствие на изгубеното доверие в нея, леко се е сменила с ясни отправни точки, баланс и начало на възстановяване.
Изминаха пет години и правителството на Зимбабве е взело ново решение. Каква ирония само?! Законното платежно средство в страната става китайския юан, заедно с бившите валутни обръщения. Властите в страната са решили да се застраховат срещу всякакви валутни шокове.
Това стартира процеса на неограниченото печатане на пари. Хиперинфлацията не се извършва бавно и постепенно, а става внезапно за една нощ. Идва като шок, нещо което не очакваш.
Това може да се случи всеки ден, утре или следващите няколко години…..
Нужно е да бъдем подготвени, за да не бъдем шокирани или погребани под развалините на собствената си наивност и късогледство, когато бъде разтърсена световната финансова икономическа система.