Химичните вещества, използвани при лечението на рак, могат да убият мозъчните клетки

Химикали, използвани при лечението на рак, могат да убият не само раковите клетки, но също така и клетките на мозъка, твърди екип от учени. Отдавна е известно, че химиотерапия води до различни неврологични заболявания, по-специално, загуба на паметта, гърчове и дори преждевременна деменция.
Група американски учени от Университета в Рочестър в щата Ню Йорк са поставили няколко вида мозъчните клетки, изложени на лекарства, използвани при химиотерапия на рак. По-рано се е смятало, че тежкото психологическо състояние на раковите болни, обяснява появата на нервно-психически разтройства.
Според нови данни, противоракови лекарства, които убиват 40% до 80% от раковите клетки, едновременно са довели до смъртта на 70-100% определени типове мозъчни клетки. Американски изследователи, изследвали ефекта от трите най-често използваните лекарства за химиотерапия. И трите лекарства са токсични за няколко вида клетки, които изпълняват защитна функция в мозъка.
Тези препарати убиват тип клетки, които играят ключова роля в предаването на електрохимични импулси в нервната система.
Учените предполагат, че тези лекарства също увреждат клетките в област от мозъка, отговорна за паметта и процесите за придобиване на нови знания. Това може да обясни неврологични симптоми при химиотерапия.
Изследователите предполагат, че тези резултати не дискредитират химиотерапията. Според тях това е точен критерий за откриване на токсичните противоракови лекарства и съответно тяхното подобряване. Но за всичко се иска добра воля.