Хакери планират да създадат собствена глобална спътникова мрежа

Хакерите на Световния си конгрес  са обявили планове да изградят своя собствена сателитна мрежа за данни. Тази инициатива на борците със цензурата е ответна реакция на опитите на правителствата да ограничат достъпа до Интернет.

Техния план е да се изпрати в космоса собственоръчен създаден спътник, който да послужи за основа за Глобалната мрежа на хакерите. Проектът включва земни станции за проследяване на спътниците и комуникация с тях. Един от активистите в борбата срещу цензурата Ник Фар, притеснен от заплахата да се блокира свободния поток на информация, стартира кампания за набиране на средства за тази мрежа.

Непрофесионални любители и по-рано са пробвали да пуснат собственоръчно създаден спътник. Няколко такива малки спътника са достигнали орбитата, но са оставали за кратко време там.

Според тях, за създаването на подобни станции не е нужен голям екип, достатъчни са един-двама човека. Те планират да продадат такива устройства за 100 евро на някои станции. А на следващият конгрес на хакерите са решили да раздават собствени работещи модели.