Хакери планират да пуснат астронавт на Луната

На конгреса Chaos Communication Camp 2011 в Берлин активисти на хакерското движение са приели амбициозна програма Hacker Space Program, която съдържа в себе си няколко проекта.
Първият от тях е Hackerspace Global Grid, в рамките на който се планира конструирането на спътникови модеми и пускане в орбита на мрежа от самоделни спътници, които да осигурят работата на свободна безцензурна мрежа, неконтролирана от властите и медийните корпорации.
Проектът за спътникова хакерска мрежа изглежда напълно реален, защото любители не веднъж са извеждали на суборбитално ниво местни устройства, теоретически способни да предават и приемат сигнали. Наистина устройствата не са работили много надежно, трудно се наблюдавали от земята и бързо падали на нея. Но това са малобюджетни проекти, така че могат да се провеждат неограничено количество експерименти и да се разчита, че рано или късно малко по-надеждни спътници ще бъдат пуснати в орбита.
Дори ако хакерите не могат да направят сами ракети, те могат да заплатят на европейски компании за доставката на товара в орбита. Остава само да се разработят сателити, както и наземни комуникационни устройства и протоколи за сателитни комуникации. Три прототипи на наземни базови станции се планират да да се разработят през 2012 г. и завършеният ще се покаже на следващата МКО. Грубо казано, цената на устройството не трябва да надвишава 100 евро.
Алтернативен сателитен интернет е само първата задача , която си поставят хакерите на конгреса Chaos Communication Camp. Вторият проект е за кацане на любител астронавт на лунната повърхност през 2034. Това е наистина сериозна  задача.
Създаването на спътникова мрежа за комуникация се явява необходимо условие за подготовката на лунната хакерска мисия. На втория етап се планира пускане на астронавт в орбита, а на третата – кацане на Луната.
Преди със изпращането на хора в космоса са се занимавали само държавни организации, но тази епоха е останала в миналото. Сега космически програми се разработват от много търговски фирми.