Физици са се научили да скриват събития във времето

Физици, финансирани от Пентагона, са обявили за създаване на технология, която позволява да се скрие събитие. Същността на експеримента се състои в контролирането на светлината, така че случилото се в частица от секундата на дадено събитие, остава невидимо за наблюдателя.

Новата технология е използвала факта, че различните честоти на светлината могат да се движат с различна скорост. Учените са пропуснали лъч зелена светлина през оптичните кабели. Лъчът е преминал през двустранна леща, която е разделила лъча на много бърз син и много бавен червен лъч.

Малката разлика в скоростите на двата лъча дава възможност да се използва „пролуката“ между тях. За сега този пропуск е много малък само 50 пикосекунди, но е достатъчен, за да се „вмъкне“ в импулса на лазера  на кое да е кратковременно събитие. Във финала на експеримента двата лъча отново преминават през лещата, която ускорява червения и забавя синия лъч. Накрая двата лъча се обединяват в зелен лъч и в приемника излъчването по време на разделянето му не може да се открие.

Този експеримент може да се сравни с железопътен прелез на оживена магистрала. Когато преминава влака, автомобилите спират на прелеза и  се нарушава пътния трафик. Когато влака отмине, спрените коли ускоряват движението си и догонват трафика. За страничния наблюдател потока от коли се движи напълно нормално и няма никакви доказателства, че влака е спрял временно движението.

В момента учените работят за увеличаване на времето на „пролуката“ до милисекунди. Дадената технология може да се използва при защита на оптичните линии. Оптичния сигнал може да се раздели на части и да се изпрати с различни скорости, а след това да се съедини в приемника. Така прехващането е практически невъзможно.