Учените са разработили паста от стволови клетки за лечение на остеопороза

imagesИзследователи от Университета в Нотингам са представили паста, направена от стволови клетки, затворени в сфера от костен минерал, които могат да бъдат ефективни при лечението на остеопороза.
Според учените, инжектирането на такава паста ще помогне за възстановяване на слабите и крехки кости на пациентите, страдащи от остеопороза. Новият продукт съдържа порьозни микросфери от калциев фосфат със стволови клетки за индуциране на растежа на костите.
Въвеждането на лекарството в конкретните проблемни области, осигурява минимална инвазия на лечение. Калциев фосфат е един вид защитна обвивка за стволови клетки, които често умират след трансплантация.
Д-р Ifty Ahmed e заявил, че неговия екип иска да осигури превантивно лечение и укрепване на костите на тези, които са изложени на риск, преди те да са се счупили.
„Нашата цел е да идентифицираме хората, които са изложени на такъв риск, за да укрепим костите им, преди да се стигне до счупване. Това означава, че вместо да се налага да се появи проблема, ние ще се опитаме да се намали риска“.
За сега експериментално лечение не е правено при хора. В бъдеще ще бъде включено извличане на стволови клетки от костния мозък на пациента и смесването им с микросферите преди инжектиране на пастата на уязвимите кост. Ahmed е уверил: „Ако това работи, този вид на лечение може да се направи за един ден“.