Учените са разработили нов препарат, който може да предотврати кариес

Специалисти от Сидни твърдят че са успели да разработят специален препарат, който предотвратява разрушението на зъбите.
Появата и последващото развитие на кариес могат да бъдат предотвратени с новото лекарство. За това е необходима специална паста за зъби и редовно посещение при зъболекар.
Лекарят също ще бъде в състояние да прилага пастата за отстраняване на признаците на кариеса или просто да извърши профилактика. Нещо повече, това лечение не изисква пробиване и пломбиране на зъбите.
Проведен е експеримент, в който са участвали 950 човека. На повече от 70%, използващи новия препарат, са били възстановени зъбите, но при някои състоянието на устната кухина съвсем не било утешително.
За повечето хора кариеса прогресира бавно. Именно това кара хората да отлагат посещението при зъболекар, тъй като тъмното петно върху зъбите им не предизвиква притеснения.
Учените твърдят, че може да са необходими няколко години, за да разруши кариеса зъба и да се отвори по-голяма дупка в него.
Стандартната стоматологична процедура включва пробиване, запълване и пломбиране.
Бил е разработен и друг метод. Изследователи са доказали, че може да се избегне поставянето на пломба, ако два пъти на ден се почистват зъбите с паста. Въпреки това тази процедура няма да спре основния процес на разпадане, само може да го забави.