Трансформирани са обикновените клетки в стволови чрез използване на киселинна среда

Японски учени са разработили революционен начин да “ препрограмират“ живите клетки в стволови клетки, без да се намесват в тяхното устройство и дейността на гените с цел отглеждане от тях на всякакъв тип тъкан. В бъдеще това ще направи качествен пробив в регенеративната медицина.
Революционното откритие е направено от група изследователи от японския институт за природни науки “ Riken „, ръководена от 30 -годишния Haruko Obokata.
За да се превърнат кръвните клетки в стволови просто трябва да се поставят в среда с висока киселинност.
Това явление се нарича STAP, което означава “ придобиването на плурипотентност под въздействието на дразнители“.

Както бе посочено от учените, тези стволови клетки са пълноценни във всеки смисъл на думата. По този начин, те могат да бъдат превърнати в отделните тъкани на тялото, а също са способни да „се интегрират“ в съществуващ ембриона. Тази способност, наречена химеризация, се смята за изключителна способност на ембрионалните и „препрограмираните“ стволови клетки.

Според биолозите, основният недостатък на тези клетки е тяхната ниска способност за самостоятелно делене за дълго време. Въпреки това, ако  ги сложат в благоприятна среда се „препрограмират“ в стволови клетки и тяхната култура ще започне да расте и да се превръща в аналог на ембрионални клетки.