Създаден е микро-робот, който може да се движи в човешка кръв

Международен екип от учени на Североизточния университет, Университета на Алабама, Масачузетския технологичен институт и Нюкасълския университет са построен прототип на диагностичен микро-робот Cyberplasm с дължина около един сантиметър. За неговото създаване са използвани биологични материали.
Заедно с кръвта робота ще се движат през тялото и ще определя здравословното състояние на пациента. Прототип се движи подобно на морската минога. Тази хищна риба има сравнително проста нервна система, която е възпроизведена в устройството.
Роботът е снабден със сензори вместо очи и нос. Те са изработени от материали, получени от клетки на бозайници. Сензорите реагират на външни дразнители и изпраща електрически импулси към електронния мозък, който от своя страна контролира изкуствени мускули на робота. Енергия, за да се движат мускулите на Cyberplasm, се получават от глюкоза.
Други сензори, монтирани на микро-робот са проектирани да събират информация. С тяхна помощ, машината събира данни за химическия състав на околната среда.
Учените се надяват, че Cyberplasm е важна стъпка към създаването на робот, който може да се движи свободно по цялото тяло  Той ще получава и анализира данни, които ще му позволят да диагностицира по-широк спектър от заболявания.