Създадени са „пасивни къщи“ спестяващи 90% енергия

Международната конференция по проблемите на Арктика се проведе в Тромсьо за шести път. Тази година основната тема на конференцията е била енергетиката: възобновяеми енергийни източници, глобално изменение на климата, намаляване на енергийното потребление.
Учените смятат, че в половината свят енергия се използва за поддържане на комфортен климат в домовете. „Пасивна къща“ практически ще изостави системите за централизирано топлоснабдяване.
Трябва първо да се инвестира в създаването на ефективни изолационни материали, но това трудно ще се наложи в строителството или енергийната индустрия.
В Германия и Австрия са построени десетки хиляди къщи, а в скандинавските страни само няколко, тъй като тази идея не е много популярна.
Въвеждането на понятието „пасивна къща“ ще бъде революция в строителството, но това ще доведе до осезаемо намаление на потреблението на енергия, а оттам и на изхвърляне на вредните емисиите в околната среда.
Концепцията за „пасивна къща“ е разработен в Германия през 1990-те години, тя въплъщава идеала за енергийна ефективност. Европейският стандарт допуска за пасивна къща потребление на енергия не повече от 15 киловатчаса на година за 1 квадратен метър.
На практика, за постигане на такива резултати в работата на мащабното строителство е доста сложно.