Ситуацията в Украйна започва да се стабилизира

Под натиска на гражданските вълнения и опозиционните политически сили, украинският президент Виктор Янукович е бил принуден да приеме необходимостта от бързо премахване на скандалните закони, които са били взети с долеми процесуални нарушения, които в Украйна се наричат „диктаторски“.
След вчерашните разговори на опозиционните лидери с Янукович стана известно, че депутатите от Върховната Рада ще се вземе решение за премахване на закони, които нарушават правото на гражданите за мирни събрания. В допълнение, депутатите трябва да намерят начин да се освободят огромното количество предварително арестувани протестиращи в Киев и други украински градове, както и да разгледат възможността за оставката на правителството на Украйна.
Междувременно протестиращите граждани искат също така, да се накажат отговорните за злоупотреби срещу протестиращите. По-специално, войници, които при десетградусов студ са събличали голи протестиращите, биели ги и снимли за спомен. Един от записите на такъв тормоз, се е появил в Интернет и е предизвикал остри критики от много чужди страни.
Не е ясно как ще бъдат удовлетворени изискванията на протестиращите относно оставата на правителството, разпускане на Върховната Рада и насрочване на нови парламентарни избори, но Янукович е готов да се върне към предишната версия на Конституцията, която значително ограничава правомощията на президента, признавайки Украйна за парламентарно- президентска, а не за президентско – парламентарна държава.