САЩ настоява за изключително право да се намесва във вътрешните работи на другите страни

images„САЩ трябва да запази своята уникална роля на незаменим нация в света“. До каква степен Вашингтон възнамерява да се намесва във вътрешните работи на други държави? За това президентът Барак Обама е говорил по време на обръщението си към възпитаниците на престижната военна академия в Уест Пойнт.
„По не малко показатели Америка е силна  по отношение на останалата част от света. Когато тайфун се устреми към Филипините, в Нигерия отвличаха момичета, а в Украйна хора с маски завладяваха здания
светът гледаше към Америка и чакаше нейната помощ. Мисля, че Америка трябва да поведе всички след себе си. Ако не поемем тази роля, то ще я вземе някой друг.
Обама е казал, че САЩ ще използва военна сила, когато това включва някакъв интерес. Дали тогава САЩ признава правото на другите страни?
На този въпрос Обама е казал, че след Втората световна война Америка е бил достатъчно мъдра, за да създаде организации за запазване на мира в света, такива като ООН. След това той споменал страни, които се намесват в международното право и международните институции, според него това били Русия, Иран и Китай.
Въпреки, че президента  е говорил за военна намеса, той е изразил мнение, че някои проблеми могат да се решат и по мирен начин.
„Нашата намеса да осигурим мира в другите страни, не означава, че това може да се  реализира по военен път. След Втората световна война станаха грешки и това не беше поради нашата сдържаност да се намесим с военна сила в дадената авантюра, тогава не обмисляхме добре последствията и не осигурихме международна поддръжка и легитимността на нашите действия, не говорихме открито на нашите граждани за необходимостта от жертва“.
Срещу обвинението, че САЩ не достатъчно се намесва чрез военни действия от думите на Обама е станало ясно, че бъдещата политика на САЩ ще бъде както никога до сега свързана с операции на интервенция.