Руски студенти са измислили контейнер за затопляне на храна чрез SMS

002_6„Умният“ контейнер за претопляне на хранителни продукти се управлява с SMS съобщенията е измислен от студентите на Томския политехнически университет. Скоро те ще пуснат първата търговска доставката на продукта, съобщава сайта на университета.
Футбоксът е устроен съвсем просто – контейнер за микровълнови фурни е инсталиран в кутия с електрониката и нагревателен елемент. Устройството работи на батерия, в неговата схема е инсталиран GSM-модул и симкарта. За да започнете процеса на нагряване, трябва да се изпрати SMS с какво да е съдържание. Като допълнение, можете да получите на телефона си съобщение за температурата на нагряването. Изключването на устройството става автоматично, когато температурата достига 93 градуса.
„Нашият продукт може да бъде привлекателен не само за студенти, които не разполагат с време, за да се хранят пълноценно по двойки, но също така и за военни, болници и старчески домове,“ – казва Елена Сахарова участваща в разработването на „умния“ контейнер.
Друга разработчица Юлия Папин, е заявила, че в бъдеще тази технология може да се използва и в други области: „Сега е много важно селското стопанство и така ние работим за създаване на „интелигентни оранжерии“. В действителност, тази система ще позволи дистанционно наблюдение на температура, влажност и други фактори. Не е нужно да отидете в R оранжерия, всички данни ще идват при вас по телефона, с него вие ще бъдете в състояние да регулирате работа в оранжерията – да отваряте и затварят прозорци, да включвате допълнително поливане и т.н.“, – казва студентката.