Роботи тествали собствен Интернет RoboEarth

Учените тествали мрежата RoboEarth специално пресъздадена в университета Айндховен  в болнично отделение. Това била кулминацията на четири годишен проект, финансиран от Европейския съюз.
Целта била да се създаде и тества мрежа, както и хранилище на данни, информация, която може да се тегли от хора и роботи. Било планирано от учените, базата данни да стане за роботите като „общ мозък“.
За да се демонстрират възможностите на мрежата, изобретателите избрали четири роботи, които трябвало да се грижат съвместно за пациенти. Един от тях изтеглили картата на отделението, докато другите търсели начин как да дадат напитки на пациентите.
Проблемът е, че много роботи са предназначени да изпълнява само една специфична задача. Но средата, в която роботът трябва да оперира се променя всеки ден и всеки път трябва да се препрограмира машината, а това е неудобно.
С новата система, роботите ще могат да обменят информация помежду си и ще придобиват умения. Въз основа на базата данни, системата ще съхранява данни за определени операции, без да се претоварва паметта на робота и ще се спестява от енергията на батерията им.
Роботизираните асистенти могат да влязат в живота ни през следващите 10 години. Сега има робот почистващ прозорци, косачка за трева, …… Повечето роботи приличащи на хора,  помагат на възрастните хора, но всичко това е в процес на развитие.
Въпреки това има и риск. Джеймс Барет, който е писал много за опасностите, от роботи, които имат независима интелигентност, смята, че в краткосрочен план RoboEarth прави използването на роботите безопасно, като се създава  обща точка на уязвимост за тях.