Рибите също се отпускат при масаж

В дивата природа рибата хирург живееща между коралите получава масаж от рибата чистачка, която събира паразитите от нейната повърхност. Учените са доказали, че в кръвта на рибата хирург след тези поглаждания нивото на кортизола, хормон свързан със стреса, се понижава.

Съществуват множество доказателства, че докосването допринася много за здравето на много животни, включително и на човека, но при тези изследвания за първи път е установено как действа едно поглаждане по рибата.

Обикновено рибата хирург отива на определено място, известно като място за очистване, където тя заема положение, с което приканва „чистачката“ да се заеме с работата си. Последната изпълнява своите задължения, като почиства паразитите, но понякога мами и изяждат част от защитния слузест слой на рибата хирург. Тогава именно се получава конфликт.

За да компенсира измамата и за да запази отношенията си с клиента рибата чистачка „оседлава“ рибата хирург и използвайки гръдните и коремните си перки, масажира клиента. След такъв масаж се снижава стреса на рибата хирург.

Тези проучвания показали, че физическия контакт без социалния фактор е напълно достатъчен за формиране на кратковременен позитивен ефект при рибите. Досега този феномен е наблюдаван само у хората.