Реколта от пух

Ейдера е птица, пухът на която представлява голямото богатство. И наистина за събирането на този пух, наречен едредон, не са необходими много движения.

В първите дни на лятото женската на ейдера, приличаща на красива патица, прави гнездото си в канарите на фиордите, които прорязват целия бряг. Веднъж направила си гнездо, тя го постила с тънки перца, които скубе от корема си. Веднага след това ловецът  или по-точно търговецът  пристига, взема гнездото и женската започва отново работата си. Това продължава дотогава, докато има пух. Когато се оскубе съвсем, идва ред на мъжкаря. Но твърдите му и груби перца нямат никаква търговска стойност и ловецът не си прави труд да краде постелята на гнездото.

Най-после гнездото е готово, тогава женската снася яйца, малките се излюпват, и следващата  година — нова реколта от пух.

Ейдерът не избира стръмни скали за гнездото си, а по-скоро достъпни и полегати и когато птицата се спускат към морето, исландският ловец може да упражнява занаята си без особено напрежение.

Той е своеобразен земеделец, който не е принуден да сее и жъне реколтата си, а само я прибира.