Раковини и черупки от миди като трофей

До нас са достигнали малко документи от времето на Калигула. В първите две години начело на Римската империя, той се описва като умерена и благороден монарх, а след това като разточителен, жесток и сексуално разпуснат тиранин.

В последно време надеждността на тези източници все по-често се поставя под съмнение. Калигула е искал да разшири абсолютната си власт като император.

Веднъж той се отправил към пролива Ламанша с военна експедиция, която трябвала да събира раковини и черупки от миди от брега. Те били закарани в Рим. Така Калигула потвърдил, че е завзел океана, показвайки донесените трофеи.

При управлението си този щестлавен римски кесар специално внимание отделял на изграждането на разкошни дворци за себе си и амбициозни архитектурни проекти. Така той започва изграждането на два акведукта „Aqua Claudia“ и „Anio Novus“, с цел да се подобри водоснабдяването в Рим.

Едно от постиженията на Калигула като император на Рим е присъединяване на Мавритания. Калигула е първият кесар, който е бил убит.