Помага при заздравяване на рани

file2564Най често използваната част от живовлек са листата. Също така се използват семената и пресният сок.
Живовлекът съдържа гликозиди, ензими, каротини, витамин С и К, калиеви, натриеви и силициеви соли, фенолни киселини, флавони, стероидни и сапонини.
Жиловлекът е една от най-ефикасните билки, които действат противовъзпалително, обезболяващо, противомикробно, помага за заздравяване на рани.
Живовлекът стимулира стомашната секреция и възбужда апетита. Има омекчаващо действие при бронхити, като спомага за втечняване на храчките. Той е широко използван при язви, при които не е повишена стомашната киселинност. При мъчно заздравяващи рани, циреи, хронични катари на дихателните пътища, язвена болест, увеличена простата.
Живовлекът се препоръчва при безплодие, полова слабост, при начален диабет.
Външно се използва пресен сок за изплакване на устата при пародонтоза и налагане на място, ухапано от насекоми с гнойни пъпки.
За да се направи запарката от живовлек са нужни – 1 супена лъжица от листата на билката се запарва с 400 мл вряща вода. Кисне около 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден.
За направата на мехлем от живовлек за рани ви са необходими пресни листа от живовлек и мас. Нарязвате ситно листата. Поставяте ги в разтопената мас и за малко ги държите на слаб огън. Така получената смес трябва да предстои поне 24 часа, след което се нагрява и прецежда. Получената зеленикава смес се слага в малко бурканче и се съхранява в хладилник. При наличие на рана, с мехлема се намазва леко нараненото място и се оставя без да се превързва.