Пет продукти, които усилват умствените способности

Изследователи смятат, че хората стават по умни от червена боровинка. Тя съдържа най-много антиоксиданти, които взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали правят хормона на холестерола вреден за сърцето и кръвоносните съдове, а също са причина за влошаване на паметта и работата на опорно двигателния апарат с увеличаване на възрастта.
Черната боровинка има същите свойства, но атиоксидантите в нея са по-малко. Но съдържа вещества, които подобряват зрението.
Цвеклото и зелето съдържат вещества, унищожаващи ензими, които в големи количества водят до развитие на болестта на Алцхаймер и снижават когнитивните функции.
След зеленчуците и плодовете идва рибата.Такива видове, като сьомгата, сардината и херингата съдържат мастни киселини, които също унищожават вредни ферменти. Проучванията показват, че ако веднъж седмични се ядат такъв вид риби, може значително да се намали вероятността от заболяване на Алцхаймер.
Почетно място в класацията за „умните“ храни заема спанака. Учените са установили, че именно той забавя появата на проблема в нервната система, причинен от застаряването на хората, а също  спира нарушаването на познавателните способности.