Песен в огъня

Мрачен и подтискащ ден. Настъпи вечерта. Мрака проникваше неканен в душите на хората.

Елена се въртеше в мекото и удобно легло, но усещаше неспокойствие.

Тя се опитваше да усети Ръката, която я държеше и водеше нозете ѝ по стръмния и хлъзгав път на страданието, но увия сякаш Тя бе изчезнала.

Елена с натежало от тъга сърце попита:

– Господи, защо постъпваш така с мен? Защо толкова често ми изпращаш остри и непоносими болки? Не разбираш ли, че това ми пречи да помагам на тези, които са в нужда?

За миг тишината в стаята бе нарушена от пукането на дървата в печката. Чу се тих, нежен звук. Музика като трепет на птица.

– Какво е това? – изненада се Елена. – Птичка пее по това време на годината и то през нощта?!

Изведнъж тя откри източника на сладките мелодични звуци.

– Това идва от дърветата в печката, – възкликна тя.

Пламъкът бе освободил песента, скрита в дървата, които бяха част от стария дъб.

– Може би той е съчинил тази песен, – каза си Елена, мислейки за старото дърво, – когато птиците весело са чуруликали в клоните му. Яркото слънце е огрявало свежата зеленина.

И тя си спомни топлите летни дни.

– Навярно кората е запечатала отдавна забравена мелодия, – продължи да разсъждава Елена. – И когато безмилостните огнени езици поглъщаха това, което бе останало от стария дъб, можеше да се чуе песента му.

Това наведе Елена на размисъл.

За броени секунди лицето ѝ засия.

– Така и пламъкът на страданието трябва да извлича песни на хваление, извиращи от сърцето ни, – заяви категорично тя. – По този начин ние се очистваме и Бог се прославя чрез нас.

В този свят може да сме студени и безчувствени, но пламъкът на изпитните, ще извлече от сърцето ни песен на надежда в Господа и радост от подчинение на Неговата воля.

Ако сме корави и апатични нека огънят се запали седем пъти по-силно от обикновеното.