Нужно ли е да спим 8 часа

Дълго време сме възпитавани, че трябва да спим 8 часа, за да си отпочине организма ни, но ето ви и едно друго мнение.
Сред здравословните привички нареждаме пълноценият сън. Но понякога 8 часа сън може да доведе до постоянно чувство на умора. Добре е да се спи по 7 часа, а нощно време не по-вече от 6 часа. А тези минути или часове, които не сме си доспали, по-добре да се разпределят на кратки интервали през деня.
Професор от Университета в Лафборо Джим Хорн смята, че за нормалния живот не е нужно да се спи точно по 8 часа. Много хора ежедневно се „принуждават“ да спят определено време, което води до хроническа умора. Доктор Хорн счита, че човек трябва да спи, колкото си иска и това време не е обезателно да бъде през нощта.
Краткия от 4 до 15 минути дневен сън е равносилен по ефективност с допълнителния сън към нощния. Хорн потвърждава, че преди 100 години е била разпространена практиката, ежедневния сън да се разбива на няколко сегмента и това е било доста добре за хората.
Идеята, че събуждането през нощта е лошо, може да има негативно въздействие върху качеството на съня. Например, събуждаме се в три часа през нощта, лежим и нервничим, че не можем отново да заспим.
Защо трябва да се измъчваме? По-добре да станем и да се занимаваме с нещо друго, което би ни отвлякло вниманието, като решаване на кръстословица или четенето на хубава книга. След такава дейност усещаш, че тялото ти желае отново да посети леглото и да потъне в сън.