Новият генератор работещ с преливна енергия ще стане най-евтиния източник на енергия

В продължение на много години, учените са разработили много начини за производство на енергия от възобновяеми източници, но те са доста скъпи, а това винаги е била основна пречка за по-широкото приемане на екологичните технологии, а икономиката продължава да се застъпи за използването на изкопаеми горива.
Наскоро, британската компания Ecotricity въведе нов проект, с което цели да докаже на света, че всичко е на път да се промени към по-добро.
Проектираният от инженер. Алвин Смит генератор SeaRaser използващ приливна енергия ще може да реши два основни проблема, пред които са изправени разработчиците на технологии за възобновяема енергия – да се осигури постоянен източник на енергия, като същевременно се намалят разходите.
Когато нивото на океана се повиши, то кара двете шамандури на генератора да се движат нагоре и на долу. Тези шамандури, на свой ред изпомпват морска вода чрез тръба до крайбрежната турбина, която се задвижва и генерира електричество.
Системата е проста, чиста и евтина, тя може да бъде икономически най-ефективният начин за производство на електроенергия в света.
В системата SeaRaser голяма част от скъпоструващите електрически компоненти са изнесени на брега, където са защитени от въздействието на морската вода и са лесно достъпни за обслужване. Между другото, както твърди компанията, SeaRaser също може да доставят енергия при изпомпване на морската вода в крайбрежните резервоар, където хидротурбините ще доставя допълнителна енергийна мощност.