Нова технология позволява да „се вижда“ през стените

Професор Дина Катаби от Масачузетския технологичен институт и нейния студент Фадел Абид са съобщили за разработването на технологията Wi-Vi. Тя позволява да се следи движението на хора през стените.

Името идва от думите на технологията Wi-Fi и vision – зрение. Предишни изследвания са показали възможност за проследяване на движението зад стената с помощта на сигнали, отразени от човека. Но при тях, трябвало да има рутер и оборудване в стаята, където стои човека.

Новото устройство използва една и съща антена за безжична комуникация в мобилните телефони и лаптопи. Номерът е да се блокират всички външни сигнали – Wi-Fi вълни се отразяват не само върху хората, но също така и върху стените, пода, тавана и мебелите. Освен това, тези сигнали са от порядъка на десетки хиляди пъти по-силни от тези, които се отразяват върху лицето.

Wi-Vi-устройство изпраща два сигнала, единият от които е противоположен на другия. Те се изключват взаимно, докато не се сблъскат с движещ се обект. За да заглуши шума, изследователите промени структурата на Wi-Fi сигнал, подтискайки всички нежелани отражения.

Портативното устройството е проектирано да се превърне в един от инструментите за сигурност. Например, ако човек подозира, че в храстите или зад стена има нарушител, може да го види, без да напуска сигурното си място. Wi-Vi може да се използва като детски монитор или в работата на правоохранителните органи.