Нова система за откриване на пиян човек

Технологията за анализ на топлинно изображение в близко бъдеще ще може да определи дали дадено лице е пияно, преди то да премине границата на благоприличие.
Софтуерът е разработен от гърци. Той ще определя автоматически, дали човек е пил прекомерно алкохол. Това става само като се изследва относителната температура на различни точки по лицето.
Групата от разработчици е използвала два алгоритъма, за да определи дали дадено лице е достатъчно пияно.
Първият е просто измерване на топлината на определени точки по лицето. Получените стойности се сравнява със стойностите от база данни, съдържаща изображения на трезви и пияни хора. Поради разширяването на кръвоносните съдове под влиянието на алкохола върху снимките могат да се видят светли петна с по-висока температура. Такъв подход може да се използва и на летищата за откриване на хора, заразени с грип или други болести, предизвикващи повишаване на температурата.
Вторият подход се основава на сравняване на температурите на различни части на лицето и общата оценка от това. В частност, учените забелязали, че при пияния температура на носа и лицето изглежда малко по-низка.
Комбинацията от двата алгоритъма може да работи достатъчно ефективно, за да се сканират хората на публични места или желаещите да си купят алкохол.