Недостатъчния сън води до наддаване на тегло

Връзката между продължителността на съня и надаване на теглото са изследвали учени от САЩ. Обикновено се приема, че колкото повече спиш, толкова по-малко се движиш. Съответно се изгарят по-малко калории и човек започва да пълнее. Учените достигнали до извода, че нещата стоят съвсем иначе.
Наистина заседналия начин на живот обикновено води до проблеми с теглото. Между лежането в кревата и съня съществува принципна разлика.
Учените са установили, че ако човек напълно се лиши от сън за една нощ, на следващия ден, преди първото хранене се изразходват 5% калории под средното ниво. След закуска и през по-голямата част от следващия ден човек харчи 20% по-малко от нормалното. Всичките тези калории остават  на тялото ни във вид на мазнини.
В друго изследване било отбелязано, че ако човек спи само 5,5 часа, то на следващия ден той започва да консумира средно по 300-400 калории повече , отколкото когато е спал повече от 9 часа. При недостиг на сън човек често прави избор в полза на по-мазни храни и продукти с високо съдържание на въглехидрати.
Изследователите смятат, че за това са виновни хормоните. Сънят помага да се контролира нивото на грелина, това е хормон, който стимулира нашият апетит. Когато сънят е недостатъчен, грелина започва да се отделя в произволни и понякога доста значителни количества. Заедно с това в значителна степен се намалява изработването на друг хормон – лептин. Той отговаря за появата на усещането за ситост. Общия резултат от всичко казано е, че недостига на сън води до нарушаване на метаболитните процеси в организма.
Има още една причина за надаване на тегло. Ако бодърстваме два часа повече на ден, ние получаваме допълнително време, през което отново „да нападнем“ хладилника. И това се случва, обикновено през нощта, когато метаболитни процеси се различават от тези на човек в полусънно състояние. Резултата е плачевен. Изяденото от нас ще се натрупа във вид на мазнини на най-неподходящите места.
Изводът е, ако искате да отслабнете коригирайте съня си.