НАСА ще започне тестване на “ летяща чиния “ за полети до Марс

tarekkeАмериканската космическа агенция съобщава, че скоро ще започне тестване на нов вид космически апарат за полет до Марс. Апаратът има форма на „летяща чиния“ и се нарича „Аеродинамичен надуваем деселератор със свръхзвукова скорост“. Тестовете на апарата ще се проведат на полигон на САЩ, намиращ се на Хавайските острови.
Новият космически кораб е предназначен за полети на дълги разстояния. В бъдеще той ще се използва, за да доставки на стоката до Червената планета и астронавтите. Устройството закрепено към космически кораб ще осигурява меко кацане на Марс. В НАСА са разработили два модела на “ летяща чиния “ с диаметър 6 и 8 метра. Първият вид устройство ще бъде прикрепен към основата на товарни превозни средства, както и към основата на втория пилотиран космически кораб.  Успешното приземяване на повърхността на Червената планета ще се осигурява от огромен парашут с диаметър 33,5 метра.
„Летящата чиния“ ще доставя на Марс големи товари, включително специални модули, за изграждане базата на астронавти.  Като допълнение, новят вид устройство има за цел да върне екипажа на космическия кораб на Земята. При тестването на устройството, то ще бъде вдигнато на балон на височина от 36 километра над Земята, след което ще бъдат включени ракетните двигатели.
След като устройството достига височина от 55 километра и ускори до скорост, по-голяма от скоростта на звука 3.5 пъти, то ще започне да намалява, като се използва надуваем спирачно устройство и парашут. „Летящата чиния “ ще падне върху повърхността на Тихия океан, от където тя ще се изтегли от моряците.