Нарушенията в околната среда на езерото Байкал ще струват много скъпо

unnamedНивото на замърсяване в района е достигнало критичната си тока. Езерото и всичко наоколо буквално е осеяно с боклук и отпадъци.
В сравнение с 2012 година, обема на отпадъците само от предприятията е нараснал с 32 %. Виновни за това замърсяване са промишлените предприятия: ОАО „Разрез Тугнуйский“ и ОАО „Угольная компания Баин-Зухре“, които изхвърлят от 18 до 24,3 милиона тона отпадъци. От министерството на природата на РФ се извършва модернизация в държавния надзорен контрол за околната среда на територията край Байкал. Това ще гарантира по-ефективно и своевременно реагира при замърсяването в района.
Около 20 автоматични станции за контрол на замърсяването във въздуха, се планира да бъдат пусната в експлоатация през настоящата година. Също така напълно се очаква да се обнови и автоматизира мрежата за наблюдение, която е от важно значение за Република Бурятия.
В допълнение към посочените по-горе дейности, министерството e решило да пусне в експлоатация 10 специализирани мобилни лаборатории и две автоматични станции за проследяване степента на замърсяване във водите.
Санкциите за екологични нарушения независимо от тяхната тежест, извършени в рамките на естествената територия на Байкал, ще бъдат увеличени няколко пъти. Относно глобите скоро ще бъдат внесени промени в административния кодекс на РФ.