Най-чистия въздух е в Пукет

На Пукет е присъдена наградата за най-чист въздух от Асоциацията на югоизточните азиатски нации за екологично устойчиво градско развитие.
Още девет градове и други населени пункта на страни членове на АСЕАН са получили подобни премии, но за Пукет това събитие е особено. Остров и град рядко получават награда за опазване на чиста околна среда. Неоспорим е факта, че въздуха в Пукет е по-чист от този в Банкок, Джакарта, Манила и други големи градове в региона.
Изхвърляния въглероден двуокис и съдържанието на прахови частици е обект на постоянно наблюдение от страна на градския съвет. Данните са изпращат редовно на Министерство на природните ресурси и околната среда на Тайланд.
Трябва да се отбележи, че за да поддържа статута си на град с най-чистия въздух сред страните от Югоизточна Азия на Пукет няма да е лесно. Въпреки че в закона има забрана за строителство на сгради над 80 метра това често не се взема под внимание. Министерството на природните ресурси и околната среда на Тайланд отбелязва, че тази забрана е малко вероятно да бъде премахната, тъй като тя помага за поддържането на екологичното равновесие на острова.
Награди за екологично устойчиво развитие на АСЕАН се дава ежегодно, за да мотивира държавите-членки да  усъвършенстват мерките за защита и управление на околната среда. Награди се дават в три категории: „. Чисти и зелени земята“ „Чист въздух“, „Чиста вода“.